NAŠE STORITVE

Pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov

Ustrezna pravna podlaga vam omogoči zakonito obdelavo osebnih podatkov. Kako preveriti ali lahko dostopate do osebnih podatkov? S pomočjo pregleda zakonodaje in pravilnika, ki je vezan na določeno področje vašega dela in poslovanja.

Pravna podlaga je lahko tudi pogodba, recimo, kadar izvajate pogodbene storitve za paciente oz. za paciente znotraj zavoda. Za obisk delavnic, ki jih organizirate, bi lahko bila pravna podlaga privolitev, s katero se posameznik strinja, da ga povabite na naslednje delavnice. V zdravstvu je zelo pomembna tudi pravna podlaga, ko govorimo o zaščiti življenjskih interesov posameznika. Denimo, če se nekdo zgrudi, boste hipoma pogledali, kdo je to, hoteli mu boste pomagati, preverili boste ali ima določene simptome, bolezni in ali je sladkorni bolnik, ipd. Na vsak način, mu boste želeli pomagati.

Obdelava osebnih podatkov - pravna podlaga. Podjetje DATA info - strokovnjaki za GDPR in varstvo podatkov.

KATERI DEJAVNIKI SE NE UVRŠČAJO MED USTREZNE PRAVNE PODLAGE?

Tipičen primer je, ko soseda pride v zdravstveni dom in vas zanima, kaj se je tam dogajalo. Ker je bila soseda bila pri zdravniku, greste pogledati, kaj je z njo narobe. Zanima vas, če je izvid že prišel, kolikšen je sosedin hemoglobin, po rezultatih testa v laboratoriju, morda se sprašujete, če je mogoče noseča in podobno.

<br>

Radovednost ni ustrezna pravna podlaga, tudi morebitna želja po zaslužku, nima pravne podlage. Na primer, pride znani Slovenec v lokalno ambulanto in se vam ponuja denarna nagrada, s tem, ko prodate neko informacijo lokalnemu časopisu ali novicam. To je strogo prepovedano in gre za kršenje zakonov.

Tudi nevednost oz. tega, da niste vedeli, je neustrezna pravna podlaga. Ne morete se sklicevati na nevednost. Tudi kolegialna pomoč ni pravna podlaga, kadar recimo, s prijateljem delite svoje uporabniško ime in geslo, ki omogoča dostop do določenih informacij. Ker on nima svojega dostopa, mu vi daste svoje podatke, s katerimi dostopa do določenih vsebin. To ni ustrezna pravna podlaga, v takšnem primeru boste vi odgovarjali, ker ste posredovali svoje uporabniško ime in geslo .Tudi razna površnost, ko niste marljivi in natančni, se ne šteje za pravno podlago in vas ne opravičuje, da bi lahko neupravičeno obdelovali osebne podatke.

Miroslav Ekart in dr. Benjamin Lesjak, pooblaščeni osebi za varstvo podatkov v podjetju DATAINFO.SI

Vas zanima kaj več o obdelavi osebnih podatkov? V kolikor imate kakršnokoli vprašanje s to tematiko, nam vedno lahko pišete na info@datainfo.si. Našo ekipo sestavljajo pravniki, informatiki in ekonomisti ter drugi strokovnjaki, s področja prava, varstva osebnih podatkov in informacijske tehnologije.